Is chatbased de toekomst?

Wat is een chat based interface?

Een chat based user interface is niets meer dan een app die gebaseerd is op een chat-app zoals Whatsapp. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je moet typen om de app te besturen maar de basis wordt gevormd door een tijdlijn / log met berichten of afbeeldingen.

Waarom werkt het zo goed als interface?

Van jong tot oud kunnen we chatten. Chatten of texting is een veelgebruikte manier om te communiceren. Chatten was al populair toen Facebook en Google nog niet eens gestart waren. Chatten voelt voor velen ook al heel natuurlijk en iedereen pikt het ook nog eens snel op. Probeer Facebook of Snapchat maar eens uit te leggen aan een ‘nieuwkomer’ en vergelijk dat eens met hoe snel Whatsapp wordt opgepakt.

Groot in China!

Vooral in China zijn de chat based user interfaces een succes. De meest gebruikte App en tevens het populairste merk van het land is WeChat. Een app waarmee je kunt chatten, online betalingen kunt doen, rekeningen kunt splitsen, pizza’s kunt bestellen en de weg kunt vragen.

Facebook en Google volgen

Het succes van WeChat is ook Facebook en Google niet ontgaan. Google lanceerde recent ook een ‘slimme’ messenger Allo, waarbij je met vrienden kunt chatten, maar waar het ook mogelijk is om ‘chatbots’ te raadplegen die door derden zijn ontwikkeld. Ook Facebook heeft zijn chatplatform inmiddels opengesteld voor ontwikkelaars. Op deze manier kun je via de chat vragen naar de eerste trein naar Amsterdam of om de verwarming thuis alvast aan te zetten.

De leukste chat based app

Klinkt het allemaal nog een beetje abstract. Probeer dan eens de Quartz app. Deze app geeft je het gevoel alsof je in gesprek bent met je eigen nieuwslezer. Ondanks dat het een chat based app is hoef je niet te typen. De app stelt standaard twee antwoorden voor; verder lezen of een nieuw bericht bekijken? En als het nieuws “op” is, kun je nog een quiz spelen of wenst de ‘nieuwslezer’ je een fijne dag.Chat based UI