Wat is een Design System en wat heb je er aan?

Design System / Ontwerp / UX

Online succesvolle bedrijven gebruiken bij de ontwikkeling van hun digital producten hun eigen Design System. Met een Design System is het makkelijker en sneller om door te ontwikkelen aan digitalisering van je dienstverlening.

In dit artikel leer je wat een Design System is, waarom een organisatie niet zonder kan en hoe je hiermee een start kunt maken.

Wat is een Design System?

In een Design System staan standaard design elementen beschreven, kleuren gedefinieerd, HTML codes (voor bijv. de opbouw van knoppen en formuleren) uitgewerkt en zijn logo’s en iconen eenvoudig te downloaden.

Een Design system is veel meer dan een huisstijl boek. Het leeft, geeft je richtlijnen maar je kunt er ook elementen uit kopiëren en die direct gebruiken in de ontwikkeling van je digitale producten of diensten. Huisstijl en web elementen samen.

Definitie van een Design System

Een Design System is één centrale plek waar (herbruikbare) UX elementen zoals kleur, HTML codes en logo’s samen zijn gebracht die een team nodig heeft om een digital product of dienst te ontwerpen, ontwikkelen en te realiseren.


 


 

 

Waarom een Design System?

In een tijdperk waarbij digitalisering zich in vol tempo ontwikkelt, wordt er bij bedrijven op veel fronten tegelijk gewerkt aan de (door)ontwikkeling van digitale producten.

Er vinden ontwikkelingen plaats aan een digitale klantenomgeving, Website, app of rekentool. Vaak nog door verschillende interne en externe partijen. Zonder een goed Design System is het onmogelijk om hier een consistente merkbeleving te creëren.

Door een centrale plek te creëren (Single source of truth), waar de belangrijkste componenten voor het kopiëren / plakken liggen, kan je tijdwinst behalen en kosten besparen. Daarnaast kan je consistente gebruikerservaring in de verschillende digitale tools realiseren.

Wat wil je bereiken met een Design System

  • Eenduidige digitale klantervaring
  • Geen discussies over design
  • Geen dubbel werk
  • Snelheid in ontwikkeling

Zelf aan de slag met een Design System

Een organisatie met serieuze digitale ambities kan niet zonder een Design System. Maar hoe kom je tot een Design System? Hieronder leggen we uit hoe je hiermee aan de slag kan!

Analyse van je huidige digitale identiteit

Een analyse van je huidige digitale identiteit is een belangrijk startpunt. Voldoet deze nog aan je eisen? Of wil je deze vernieuwen of verbeteren? Doe dit dan eerst.

Het is belangrijk om een goede (online) identiteit te hebben. Deze ontwikkel je echter niet met een Design System. Een Design System destilleer je uit en goed presterend digitaal product, zoals bijvoorbeeld je Website.

De verschillende elementen op een Website hebben zich bewezen. Zijn als het goed is getest en geoptimaliseerd. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor je Design System!

Omzetten naar een Design System

Wanneer de digitale identiteit en de verschillende elementen zich in de praktijk hebben bewezen, kun je deze elementen destilleren, beschrijven en in het Design System plaatsen.

Doorontwikkelen van Design System

Net als bij elk digitaal product kan er aan een Design System doorontwikkeld worden. Er kunnen huisstijl elementen toegevoegd of nog verder uitgewerkt worden.

Zorg ervoor dat je het in het begin niet te groot maakt. De belangrijkste eerste stap is dat het afkomt en het in gebruik genomen wordt. zodat je daarna aan de slag kan met het verder uitbreiden van het Design System.

Samenvatting

Met een Design System leg je een fundering voor een schaalbaar digitale transformatie en creëer je één centrale plek met alle elementen om vervolgens consistent en vlot door te ontwikkelen aan je digitale producten.

Ook aan de slag met een Design System?

Bij Groowup zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van Design Systems en helpen je graag verder naar online én offline succes! Benieuwd hoe het jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact op of kom dan langs in onze digital agency in BredaDesign System