Site Health Dashboard

Wanneer we spreken over de prestaties van een website, kijken we doorgaans naar verkeer, posities in zoekmachines en soms naar de snelheid van de site. Er zijn echter meer aspecten om naar te kijken bij de beoordeling van de prestaties van een website. Voldoet mijn site aan de laatste internetstandaarden? Is het veilig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de site veilig blijft? Dit zijn allemaal vragen die je als sitebeheerder of online marketeer graag eenvoudig zou willen beantwoorden, maar die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden of te monitoren zijn.

Het belang van een Site Health Dashboard

Voor technisch beheer, online marketing en de rest van jouw organisatie is het essentieel om een zo duidelijk mogelijk beeld te hebben van de gezondheid van de site. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden en de prestaties van een website te kunnen monitoren, richten wij voor onze klanten een Site Health Dashboard in. Dit dashboard stelt je in staat om in één oogopslag te zien of jouw website voldoet aan de geldende standaarden en gestelde eisen. We doen dit door verschillende bronnen te raadplegen, waarover later meer. Dit dashboard zorgt ervoor dat je de prestaties van jouw website gemakkelijk kunt bekijken, evalueren en aanpassen op basis van data. Benieuwd hoe wij dit doen?

Gebruikte bronnen

  1. Google Site Speed
  2. Internet.nl
  3. URL-check
  4. Uptime
  5. Back-up succesratio

Google PageSpeed Insight

We gebruiken in eerste instantie PageSpeed Insight om de laadsnelheid van de website te monitoren, een belangrijke indicator om te zien of de site voldoet aan de gestelde eisen.

Internet.nl

Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden. Het doel van het platform is om gezamenlijk het gebruik van moderne internetstandaarden verder te vergroten. Gezien de toename van online criminaliteit is het gebruik van de nieuwste standaarden essentieel om het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Deze tool informeert ons actief over nieuwe standaarden en implementaties om sites nog veiliger te maken. Voor verschillende klanten halen we een score van 100%.

Webpagetest.org

Deze tool monitort een aantal belangrijke aspecten, waaronder de security score, die controleert of de site voldoet aan verschillende veiligheidsstandaarden. Daarnaast monitoren we ook de laadsnelheid (first byte time) en of de compressie van afbeeldingen en bestanden goed verloopt. Verder controleren we of statische content goed wordt vastgehouden in de browsers. Dit zijn belangrijke waarden waarmee we kunnen controleren of de site voldoet aan de gestelde eisen en een goede gebruikerservaring kan waarborgen.

Uptime monitoring

Met deze tool houden we bij of de sites online zijn. Wanneer een site offline gaat, ontvangen we een sms of een Slack-bericht, zodat we direct actie kunnen ondernemen en eventuele downtime kunnen beperken. We gebruiken dit ook om te controleren of de site de afgesproken uptime haalt. Als de site onverwachts offline is geweest, wordt dit transparant gerapporteerd.

Mogelijkheden voor uitbreiding met andere controles en tools

We kunnen het dashboard uitbreiden met andere checks en tools, zoals automatische digitale toegankelijkheidscontroles, tracking van zoekmachineposities en updates van Drupal.

Input voor kwartaalevaluaties

Een Site Health Dashboard biedt eenvoudig inzicht in data die kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld kwartaalevaluaties. Op deze manier kun je evalueren op basis van data en gemakkelijk rapporteren. Bijsturen gebeurt op basis van gegronde redenen.

Duidelijke afspraken over websiteprestaties

Het is belangrijk om vooraf duidelijk te definiëren aan welke criteria de website moet voldoen. We willen allemaal een website die binnen 1 seconde laadt en op alle onderdelen een A+ scoort, maar het is essentieel om deze ambities af te stemmen op de budgetten.

Ook behoefte aan een snelle en veilige website?

Als je het belangrijk vindt dat je website voldoet aan de laatste internetstandaarden en actief wordt gemonitord, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben jarenlange ervaring met het ontwikkelen van Drupal-websites en monitoren je website op tal van punten in een Site Health Dashboard.Groowup Drupal 10 development