Design Sprint Proces

ONTWIKKELING / ONTWERP / CONCEPT

Heb je een idee of een digitaal product dat je wilt gaan ontwikkelen? Ben je toe aan een nieuwe (onuitputtelijke) bron aan team-motivatie? Of op zoek naar een nieuwe manier van werken? Denk dan eens aan een Design sprint. Deze sprints zijn populair en niet zonder reden. Als team kun je snel en met aandacht, in één enkele week, een idee hebben én tot leven wekken. Mits het team toegewijd is en de methode goed wordt toegepast (wij helpen je bij beide).

Een designsprint is de juiste manier om binnen vijf of zelfs vier dagen je idee verder uit te denken, te werken en te usertesten. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat lees je hieronder!

Design sprint dag 1

De uitdaging bepalen + de oplossing bedenken.

Aan het begin van de eerste ochtend leggen we de route uit voor de gehele sprintwerk. We beginnen met het einde en bepalen ons langetermijndoel. Waarom doen we deze Sprint? Waar willen we over een half jaar zijn, een jaar of zelfs vijf jaar? Dit brengen we in kaart.

Vervolgens deelt het team hun kennis en kunde. De één is expert in klantencontact, de ander op technisch gebied. Al deze mensen samen helpen ons bij het slotstuk, dus moeten we bewust zijn van elkaars talent. We sluiten de ochtend af met een ambitieus, maar behapbaar deel van het probleem, dat we in één week oplossen. Here we go!

In de middag gaan we aan de slag met oplossingen. De middag begint met inspiratie: een terugblik op bestaande ideeën om te remixen en te verbeteren. Richting het einde van de middag zetten we iedereen persoonlijk aan het werk. Volgens een proces van vier stappen, dat iedereen instaat stelt zijn idee of oplossing eenvoudig uit te werken. De volgende dag zullen de uitspringers het plan vormen voor je prototype en test.

Design sprint dag 2

Oplossingen kiezen en protype schets uitwerken.

We hopen dat iedereen een goede nachtrust heeft gehad en een stevig ontbijt, want dinsdag is een belangrijke dag! Uiteraard hebben wij de buik vol met motiverende energie.

Dinsdag heeft het team een stapel oplossingen. Super, maar tegelijkertijd ook een probleem. Je kunt ze niet allemaal prototypen en testen - we hebben één solide plan nodig. In de ochtend beoordelen we elke oplossing en beslissen we welke de beste kans hebben om het langetermijndoel te bereiken. ’s Middags pakken we de winnende schetsen en kneden we ze tot een storyboard: voilà, een stappenplan voor het prototype.

Design sprint dag 3 + 4 

Realisatie van het prototype.

Op woensdag en donderdag maken we van dat storyboard een realistisch prototype. Realistisch? Nee, donderdag gaat over illusie. We hebben een idee voor een geweldige oplossing. Desalniettemin bouwen we deze, in plaats van weken, maanden of zelfs jaren, in één week. Fake it, till you make it. We begeleiden en motiveren jullie om dat prototype in slechts 2 dagen te bouwen.

Design sprint dag 5 

Usertest en evaluatie.

We zijn de sprint begonnen met een enorme uitdaging, een uitstekend team en niets meer. Op de vrijdag hebben we kansrijke oplossingen gecreëerd, de beste uitgekozen en een realistisch prototype gebouwd. Dat alleen is al een indrukwekkende productieve week. Maar de vrijdag is de kers op de taart en gaan we nóg een stap verder. We interviewen klanten en leren nog meer door te zien hoe zij reageren op het prototype.

Deze usertest maakt de hele sprint (dubbel en dwars) de moeite waard: aan het eind van de dag weten we hoe ver we moeten gaan en welke vervolgstappen we moeten nemen. Uiteraard blikken we gezamenlijk terug op deze geslaagde week.

Benieuwd naar het resultaat van een design sprint?

Nu het proces helder is, ben je vast benieuwd wat het je kan opleveren? Daarom hebben we een case uitgewerkt van een van onze Dela Designsprints. Bekijk hem snel

Een design sprint in snelkookvorm?

Onze workshops zijn altijd maatwerk. Wij kijken wat er bij de organisatie of bedrijf en het team past. Wij werken niet binnen strakke regimes en husselen onze werkvormen, tot een perfect passend resultaat. Een design sprint in één dag? We ontwerpen dan in sneltreinvaart oplossingen voor bestaande problemen, waar je zelf verder mee aan de slag kan! Alles is mogelijk. 

Ook aan de slag met een design sprint?

Bij Groowup zijn we gespecialiseerd in het organiseren en faciliteren van Design Sprints en helpen je graag verder naar online én offline succes! Benieuwd hoe het jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact op of kom dan langs in onze digital agency in Breda

LET'S MEET

Get in touch with Jasper

Als digital agency uit Breda werken we samen met merken en organisaties die zoeken naar langdurige vooruitgang en strategische groei. Klanten die het belang van onderscheidend concept en high-end design beseffen. Pioniers die, zowel op korte als lange termijn, met innoverende en schaalbare digitale ontwikkeling bezig zijn. Let's groow.