9 vragen én antwoorden over Drupal 9

3 juno! Na 5 jaar kunnen we langzaam afscheid gaan nemen van Drupal 8. De eerste stabiele Drupal 9 versie wordt namelijk vandaag gelanceerd! Waarschijnlijk heb je niet echt toegeleefd naar deze nieuwe release maar ben je wel benieuwd wat dit voor je website betekent.

Daarom zetten we een aantal belangrijke vragen voor je op rijtje.

1. Wat brengt Drupal 9?

Drupal 9 brengt ons in eerste instantie een vernieuwde technische basis voor de komende jaren. Zo is onder andere het Symphony framework (het fundament waar bovenop Drupal gebouwd is) geüpdatet naar versie 4. Dit betekent dat ook dit fundament in de toekomst voorzien blijft worden van de meest recente veiligheidsupdates. In eerste instantie verandert er voor de gebruiker niets. Maar dit is slechts stilte voor de storm. Hierover later meer.

2. Is Drupal 9 al stabiel genoeg?

Jazeker! Nog voordat de eerste stabiele release van Drupal 8 werd uitgebracht, was Drupal 9 al in ontwikkeling. De afgelopen maanden hebben tientallen mensen uit de Drupal community hard gewerkt om de laatste issues en bugs op te lossen in verschillende beta releases van Drupal 9. Omdat zij zich niet hoefden te focussen op nieuw ontwikkelde functionaliteiten maar slechts op het correct 'functioneren' van het fundament, kunnen we er vanuit gaan dat Drupal 9 net zo stabiel draait als de laatste Drupal 8 release.

3. Zijn wij bij Groowup, klaar voor Drupal 9?

Yes! Alle Drupal 8 projecten met een service contract worden bij ons straks geüpdatet naar Drupal 9.

Het afgelopen jaar hebben we veel tijd gestoken in het automatiseren van het update proces van Drupal projecten. Een belangrijk onderdeel in dit proces is het automatisch valideren van code en testen van functies, om zo te voorkomen dat er zaken in je website kapot gaan wanneer er een Drupal update wordt uitgevoerd.

Voorbeeld: In de validatie van code maken we onder andere gebruik van de module drupal-check om code te inspecteren en verouderde code op te sporen. Dit leverde ons in de afgelopen maanden een goed overzicht op welke stukjes verouderde code niet meer onder Drupal 9 zouden werken. Deze stukken zijn herschreven, waarmee we aan de ene kant de onderhoudbaarheid van je website hebben verbeterd en aan de andere kant je website al voorbereid hebben op de update naar Drupal 9.

4. Hoeveel werk is de update naar Drupal 9?

Niet veel! In tegenstelling tot de overgang van Drupal 7 naar Drupal 8, zoals hierboven benoemd, was het hiervoor nodig om een hele migratie van de ene versie naar de andere versie van de website te doen. De update van Drupal 8 naar 9 wordt uitgevoerd alsof het een reguliere Drupal (veiligheids)update is. Dat betekent dat we geen migratie scripts en modules hoeven te (her)schrijven. Halleluja!

5. Wat brengt Drupal 9.1?

Pas wanneer versie Drupal 9.1 wordt uitgebracht in december dit jaar worden er nieuwe features voor de gebruikers geïntroduceerd. Op dat moment is immers bewezen dat het nieuwe fundament voor iedereen stabiel draait.

Een van de belangrijkste doelen voor de 9.1 release is het toegankelijker maken van het CMS voor de gebruikers. De drempel om met Drupal aan de slag te gaan wordt een stuk lager. Dit betekent onder andere een nieuw uiterlijk voor de beheeromgeving (genaamd Claro) waarin de focus op gebruikersvriendelijkheid ligt. Naast desktop ook voor tablet en mobiel.

6. Wat gebeurt er met Drupal 7?

Drupal 7 zal nog tot en met november 2021 worden ondersteund met updates vanuit de community. Deze updates zullen voornamelijk bestaan die kritische problemen oplossen of veiligheidslekken dichten. Na november 2021 is Drupal 7 end-of-life en is het zaak om volledig overgeschakeld te zijn naar Drupal 8 of 9.

Lees hier onze Drupal 7 naar Drupal 8 casestudy

7. Wat gebeurt er met Drupal 8?

De laatste versie van Drupal 8 wordt tegelijk met Drupal 9 uitgebracht en zal worden ondersteund met updates tot en met november 2021. Wanneer het onverhoopt dus niet mogelijk is om je website op korte termijn naar Drupal 9 te updaten -door bijvoorbeeld specifiek maatwerk-, dan is er nog geen man overboord.

8. Hoe lang gaat Drupal 9 mee?

De end-of-life datum van Drupal 9 is nog niet bekend. Drupal 9 is afhankelijk van het Symfony framework versie 4 en deze versie wordt op dit moment ondersteund tot en met november 2023. Het ligt dus voor de hand om te zeggen dat Drupal 9 tot zeker eind 2023 wordt voorzien van updates. Intussen wordt er zelfs al gewerkt aan Drupal 10 en de verwachting is dat deze versie ergens halverwege 2022 zal worden uitgebracht. Hierover houden we je uiteraard op de hoogte.

9. Is Drupal 9 een goede basis voor een (nieuwe) website?

Absoluut! Deze nieuwe release laat zien dat Drupal nog steeds een zeer betrouwbare keuze is als CMS voor je website. Het updaten is eenvoudiger geworden en daarmee is Drupal naast een heel veilig, flexibel en krachtig CMS ook een heel onderhoudsvriendelijk CMS.

Wil je ook jouw Drupal website updaten naar Drupal 9?

Bij Groowup zijn we gespecialiseerd in het leveren van support op Drupal websites en helpen je graag met het uitvoeren van de migratie! Benieuwd hoe deze Drupal migratie jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact op of kom dan langs in onze digital agency in Breda.Drupal 9

LET'S MEET

Get in touch with Jasper

Als digital agency uit Breda werken we samen met merken en organisaties die zoeken naar langdurige vooruitgang en strategische groei. Klanten die het belang van onderscheidend concept en high-end design beseffen. Pioniers die, zowel op korte als lange termijn, met innoverende en schaalbare digitale ontwikkeling bezig zijn. Let's groow.